آش دوغ اردبیل (سرعین)
مواد لازم:
نخود پخته : یک لیوان
آرد برنج یا گندم : یک قاشق غذاخوری پر
برنج حسنی : نصف لیوان (برنج معطر که به برنج آش هم مشهور است)
دوغ : سه لیتر
سبزی شامل تره- گشنیز- شوید و دو بوته سیر: مجموعا نیم کیلو گرم
گوشت چرخ کرده : 100 گرم
پیاز کوچک : یک عدد
نعناع خشک: دوقاشق غذاخوری(یک قاشق برای کوفته و یک قاشق برای درست کردن نعناع داغ)
نمک قدری
تخم مرغ: یک عدد
ابتدا سبزیجات را پاک کرده و خرد می کنیم - بوته سیر را هم تمیز کرده و برگ های زمخت و پوست ریشه سیر را گرفته و به صورت حلقه حلقه خرد می کنیم و سبزیجات را می شوییم
به گوشت چرخ کرده پیاز رنده شده و یک قاشق نعناع خشک و قدری نمک اضافه کرده و با آن کوفته قلقلی هایی به اندازه گیلاس درست کرده و در کمی آب و روغن روی شعله ملایم میپزیم
تخم مرغ را درون قابلمه شکسته و آرد و برنج شسته شده را به آن اضافه نموده و خوب هم میزنیم تا کاملا صاف و یکدست شود
سپس دوغ را اضافه نموده و حسابی مخلوط میکنیم و بر روی شعله ملایم میگذاریم تا جوش آید و تا جوش آمدن باید هم زده شود و الا می برد
بعد از جوش آمدن دوغ سبزی را اضافه نموده و نخود پخته و کوفته را اضافه می کنیم و در شعله کم تا پختن کامل اجزای آن یعنی برنج و سبزی که حدود نیم ساعت طول می کشد صبر می کنیم
به این آش اگر از دوغ با نمک استفاده شده دیگر نمک نمیزنند
و نعناع داغ و سیر کوبیده شده را به هنگام سرو اضافه می کنند.
اگر دوغ بسته بندی شده شور باشد که معمولا هست با اضافه نمودن ماست هم زده و آب شوری آن گرفته می شود.
استفاده از دوغ نسبتا ترش و غلیظ به خوشمزه تر شدن آش کمک می کند.
گاها لوبیا سفید و بلغور گندم هم به این آش اضافه می شود و برگ چغندر هم همراه سبزیجات خرد شده و استفاده می شود.
عکس از http://www.nazkhatoon.net
آش دوغ اصل گوشت چرخکرده نداره تو اردبیل هم هرجا بری هیج جا گوشت نمیریزن با گوشت بدمزه میشه اصلش همون دوغ و سبزی و برنج و نخود هست.
البته تبریزی ها گوشت میریزن ولی هیچ اردبیلی گوشت نمیریزه.
مغازه ها نمیزنن ولی خونگیش کوفته ریزه داره
آش دوغ گوشت نمیریزن
این عکس چیه آش دوغ مگه اینجوریه
مغازه ها کوفته نمیریزند چون صرف نمیکنه الان و الا داره اونم با نعنای فراوان