دلمه برگ مو در اردبیل تفاوت هایی با سایر شهر های آذربایجان داره
مثلا شیرین درست میشه و سبزی نداره و از گوشت چرخ کرده استفاده میشه
دلمه تبریز فاقد گوشته و سبزی زیاد داره و شیرین نیست و با سیر سرو میشه
مواد لازم:
گوشت چرخ کرده چرب 250 گرم
برنج آش پخته شده یک استکان
لپه پخته شده نیم استکان
شکر یک استکان
سرکه نیم استکان
برگ مو حدودا بیست عدد
یک عدد متوسط
نمک و زرد چوبه و فلفل سیاه قدری
روغن سه قاشق غذاخوری
آب یک و نیم لیوان
روش تهیه:
گوشت با لپه و برنج و پیاز رنده شده و روغن و نمک و زرد چوبه و فلفل کاملا مخلوط و ورز داده میشه
برگ های انگور داخل آبجوش انداخته میشه تا نرم شه و به راحتی پیچیده بشه
به اندازه یک گردو از مواد داخل برگ مو پیچیده و تا میشه و ته یک قابلمه کوچک چیده میشه
و به آرامی آب و کمی روغن رویش ریخته میشه
سپس شکر و سرکه اضافه میشه
و در شعله ملایم در حدود 45 دقیقه پخته میشه تا تقریبا آبشو بکشه و دلمه به روغن بیوفته و سرکه و شیره به صورت مد در میاد
غذا حالا حاضره
عکس از شیندخت http://www.shindokht.coml
یکی از ساده ترین و قدیمی ترین غذا های اردبیل دویماج هست
معمولا خرده های نان لواش را جمع نموده و از آن دویماج درست می کنند
مواد لازم:
خرده های نان لواش خشک 300 گرم
پنیر گوسفندی 75 گرم
کره آب شده 50 گرم
آب نصف استکان
خرده های نان لواش خشک ابتدا کوبیده میشه تا به اندازه دانه های عدس ریز شه
سپس پنیر هم با یک کارد تیز به صورت نگینی خرد میشه یا با رنده درشت رنده شده و با نان خشک مخلوط میشه
کره اب شده به بقیه اضافه میشه و خوب قاطی میشه و کمی آب ولرم روی مخلوط پاشیده میشه
با دست از مواد برداشته شده و به صورت دوکی به اندازه تخم مرغ فشرده و شکل می گیره و خورده میشه!
ممکنه به اون انواع سبزی خرد شده خصوصا تره و شوید و هم گردو اضافه شه
من خودم زیره سبز هم علاوه می کنم
نونها باید حالت نیم خشک و ترد داشته باشن و نباید زیاد خیس شن
این غذا بسیار شبیه غذایی به نام دیماج قزوین است که علاوه بر پنیر، گردو و پیاز سرخ شده نیز دارد
عکس از فان پاتوق http://www.funpatogh.com/
منبع عکس سیری در ایران http://seeiran.ir//
برای درست کردن شیربرنج یا به عبارتی سوت دی آش لازمه که از برنج محلی حسنی استفاده کنید
این برنج بسیار معطره و شکل گردتری داره و به برنج آش نیز معروفه
مواد لازم
شیر یک و نیم لیتر
برنج پاک شده حسنی 200 گرم
نمک بسیار کم
دارچین - عرق بادرنجبویه- هل یا گلاب به دلخواه
برنج و شیر سرد و مقدار خیلی کمی نمک داخل یک قابلمه با دیواره بلند ریخته میشه و با شعله پایین در حدود یک ساعت به ملایمت می پزه تا حسابی لعاب بندازه ولی باید مواظب بود ته نگیره و خیلی سفت نشه (در حد ماست شل)
چون بعد از سرد شدن خودشو بیشتر می بنده
سپس در کاسه های کوچک ریخته میشه و با دارچین تزئین میشه
نوع اصلی این آش فاقد شکره ولی می توان در اول کار تا نیم لیوان شکر نیز به آن افزود که بچه ها اینجوری بیشتر دوست دارن
برای عطر بیشتر به هنگام پخت از دانه های هل یا کمی گلاب یا عرق بادرنجبویه هم میشه استفاده کرد. در آخر باید دانه های هل از ظرف آش خارج شوند
این آش خیلی زود شور میشه پس در مصرف نمک باید بسیار دقت کرد
و مواظب بود که خیلی شیرش بخار نشه تا سفت شه و برنج هاش کاملا بپزه - در صورت لزوم می توان مقدار بیشتری شیر به هنگام سفت شدن به آن افزود.
به هیچ وجه آب به هنگام پخت به آن اضافه نکنید چون آش بی مزه میشه و در تزئین آن و افزودن مواد معطر زیاده روی نکنید.
این آش به تنهایی یا همراه با مربای گل و دیگر مرباها خورده میشه
در نذری ماه محرم از این آش هم بسیار استفاده میشه خصوصا با شیر گوسفند و در دهات اردبیل
عکس برگرفته از http://kitchen.persianblog.ir/post/79/